Oil on canvas, 100cm x 80cm (March 2017).

Based on the iconic black and white photograph of the landing of the American troops in the Philippines (1945). General McArthur is the person in the centre. I tried to give the painting an atmosphere of the 40’s by using the typical colours found in early colour photography. Leaving parts of the painting unfinished, i.e., the faces, helps to build up the drama of war and its casualties. The officer, with the transparent short pants, reflects the fact that the weather is so nice that instead of fighting, they could just as well have a lovely day at the beach and go for a swim. If it were not for the awful timing.

NL – Gebaseerd op de iconische foto genomen aan het einde van de tweede wereldoorlog (1945). Het is de landing van de Amerikaanse troepen op de Filipijnen onder leiding van generaal Mc Arthur ( de figuur in het midden). Ik heb getracht een speciaal soort  blauw, groen, en roze te gebruiken dat hint naar de typische kleuren van de vroegste kleurenfoto’s van rond die tijd. Door een gedeelte van het schilderij onafgewerkt te laten, inz. de gezichten, refereer ik aan het drama van de oorlog en de onvermijdelijke slachtoffers. Dat één van de officieren in een transparant short loopt waar je de zee gewoon ziet doorlopen, heeft te maken met het feit dat dit een idyllisch strand is met een blauwe lucht en prachtig weer om vakantie te nemen. In plaats van te gaan vechten hadden ze net zo goed een dagje kunnen gaan zwemmen, ware het niet dat het moment niet echt geschikt was.