Oil on canvas, 40cm x 50cm (March 2016).

Based on the famous photographs from Edward S. Curtis, beginning of 20th century. It is part of a series of paintings of North-American Indians that I am making.
NB. In 1906, a J.P Morgan provided Curtis with $75,000 to produce a series on Native Americans, or at least what was left of them and their culture. This work was to be in 20 volumes with 1,500 photographs. Curtis received no salary for the project that took more than 20 years to complete.

NL – Op basis van de beroemde foto’s van Edward S. Curtis, begin 20ste eeuw. Het is een onderdeel van een reeks schilderijen die ik maak van Noord-Amerikaanse indianen.
NB. In 1906 gaf ene J.P. Morgan 75.000 dollar aan Curtis om een serie foto’s en boeken te maken over de autochtone bevolking van Noord-Amerika of wat daar op dat ogenblik nog van over was. Curtis kreeg geen salaris voor zijn werk. Het moest een groot project worden in twintig delen en met 1500 foto’s. Het is wel degelijk af geraakt maar Curtis heeft er 20 jaar over gedaan.