The European Orchestra

Oil on canvas, 70cm x 100cm (March 2016)

It started of as a joke. Painting political figures that have played a major role in Europe over the last 200 years. Of course it was fun to give them an instrument and choose what fitted best with the character. One recognizes from left to right: Churchill, Lenin, Napoleon, Kohl and Thatcher. At their feet is Hitler, not looking very happy because he is not allowed to play with the big ones. Margareth has lost one of her shoes and the little dog (Napoleon’s?) is chewing on it. However it remains unsure if the grande dame makes avances to the French general, nevertheless his left hand is where it belongs on the strings of his guitar.

NL – Het begon als een grapje, een schilderij van enkele grote politiekers die mee het aanschijn van Europa hebben bepaald de afgelopen (twee)honderd jaar. Natuurlijk was het leuk om elkeen een instrument te geven, om te kiezen welk het best bij elk van hen zou passen. Van links naar rechts zien we : Churchill, Lenin, Napoleon, Kohl en Thatcher. Aan hun voeten zit Hitler die niet heel tevreden lijkt met de tweederangsrol die hij moet spelen. Margareth is een schoen kwijt en het hondje van Napoleon(?) zit er op te kauwen. Engeland en Frankrijk zijn immers niet altijd even goede vrienden geweest, misschien komt het daardoor. Alhoewel het niet helemaal zeker is dat de grande dame Napoleon niet zit op te vrijen met haar knie.